CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, June 8, 2009

thinking skills~

sudah lama x update blog...
bukan pa... tp line intenet ada prob skit...
btw, byk yg da berlaku dlm masa seminggu bercuti...
kdg2 best, kdg2 bosan...
tp dlm seminggu ni, byk yg aku fikirkan...
ak ni satu hari berangan2 la dpt cari vaccine utk HIV...
mst ak dpt nobel prize kan?
tp sebab angan2 tu macam mustahil sgt utk budak degree mcm ak, ak trnkan tahap angan2 tu...
at least kalo dpt cari 1 mechanism yg dpt triggerkan penghasilan vaccine tu pun ak da puas ati juga...
for sure, nobel prize tu pun masih bole dpt lg...
wah!! lain plak tujuan ak kan...
tp kan...
mmg la vaccine ni utk kebaikan...
ni akan cerahkan lg masa depan mangsa2 HIV yg x sepatutnya kena...
ala... kan byk kes2 naya... org nk pedajal mereka2 yg negative HIV...
bukan tu jer, kecuaian sestengah pihak during blood transfusion pun kdg2 jd masalah jg...
lepas tu bayar pampasan rm1 juta...
1 juta mmg byk tp x setimpal la~ fikir la oi...
so diharapkan dgn penemuan baru tu, masalah ni semua dpt diatasi...
tp kan, timbul 1 isu...
bukankah dgn penemuan ini, gejala2 sosial akan semakin bertambah teruk?
seks bebas, seks sejenis, dadah...
kita bole letakkan price yg tinggi utk golongan2 ni... tp org bila da desperate, semua pun bole...
silap hari bulan, kadar jenayah plak meningkat...
ragut, curi, pecah umah...
bukan tu jer... bila da ada penawar, for sure la org da x ragu2 nak commit kan?
nak ketatkan kawalan ibu bapa? nak gunakan asas pendidikan agama?penguatkuasaan undang2?
bukan nak memperlecehkan tp kalo da nafsu...
semua tu tolak tepi... org yg tinggi ilmu agama pun tewas beb... kawalan dr famili pulak bukan akan membawa kpd kebaikan...
malah boleh sebabkan budak2 ni jd rebel plak... mcm aku cakapla... kalo da mmg nafsu, ibu bapa pun dorg da x knl sape...
hey, byk kes anak cederakan parent sendiri sebab xdpt duit utk bli dadahkan? so x mustahil pekara yg sma berlaku utk hal ini...
penguatkuasaan undang2? hmm... bole ke? tepuk dada tny selera ek?
tp kan... ini cuma pandangan negative ak jer... sape taw kalo la pekara ni jadi... penyelesaian2 ni maybe berhasil...
anyway... kalo nak limitkan pemeberian vacine plak...
nanti timbul plak isu ketidaksamarataan...
lepas tu mula la buat riot sna sni...
konon2 nak tuntut hak sendiri...
padahal masalah cari sendiri...
kalo nak ikutkan hati jahat... biarkan jer mereka2 yg mmg xpakai otak tu... tak pun tembak jer...
haha!!!
masalahnya, kalo kita bekeras xnak bg... mst benda ni jadi isu besar...
malah, bole sampai jadi isu dunia...
in no time... nama malaysia pun jd sebutan...
kononnya negara bias n x bertimbang rasa...
lepas tu nila peluang anasir2 nak masuk negara n take over...
x ke bahaya mcm tu?
baca artikel2 penderitaan masa zaman penjajahan pun da cukup menakutkan...
jgnla aku plak kena alami sendiri...
huhu.. minta2 dijauhkan... palis2...