CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, February 22, 2009

hari ini ada program 7 pillars utk budak2 2nd year...
WACANA SOSIAL...
sem ini dengar forum jer...
x macam senior yg lepas...
tp forum ni pun agak best...
bagi akula...
MEMASYARAKATKAN PERLEMBAGAAN...
objektif umum forum ni dianjurkan adalah utk memberi pengetahuan am mengenai perlembagaan khususnya kepada mahasiswa...
dlm titah Tuanku Canselor td... ada menyatakan program ini amat tepat pada waktunya...
mmg betul pun... tepat pada waktunya...
sebab skrg ni pun tgh HOT ngan isu2 politik...
permainan politik yg melampau2 smpi ada yg tergerak utk membelakangi perlembagaan...
dan yg jd mangsa???
rakyat termasuk mahasiswa.... dan SESETENGAH drpd glgn ini mmg BODOH SOMBONG...
cepat sgt mengiyakan sesuatu yg belum pasti.. hny kerana terlalu emotional dan obses!!!
bukan aku yg keluarkan statement tu ok... tp ramai bijak pandai yg kluarkan... dan wlupun aku kurang aware pasal benda2 mcm ni, tp ak tetap rasa statement tu sgt2 la btul...
bukan setakat itu shaja, RAMAI yg mengaku tahu PERLEMBAGAAN tp ironinya, hujah2 yg dikluarkn nmpk sgt dia KURANG ARIF dengan perlembagaan... jgnla buat ajaran baru..nanti bertambah2 sesat masyarakat kita ni...
come on la kawan2...
mari kita buka mata... cb kita bataskan penglibatan kita dlm politik ni SEKEJAP...
tak salah kalau nak politicial sensitive, yela... perkembangan semasa kena tau jg... tp jgn la smpi tahap politicial active...
kita ni masih pegang title pelajar... matlamat utama adalh untuk graduate n daptkan ijazah...
korang tak rasa ke benda2 macam ni bole distract skit sbyk tumpuan kita?
kalo da lulus dan grad ngan cemerlang, ngan kerja yg terjamin... barula fikir pasal benda2 ni...
nak jadi pembangkang ke, kerajaan ke... atas pagar ke... up to you...
but for now, let's choose to be POLITICIAL SENSITIVE....

Friday, February 20, 2009

after 8 hours~

should i be happier or the other way?
i failed to lift myself up to my expected level... at least what I expected of myself...
yeah... I've mentioned it before but I just love to keep repeating telling others my weaknesses...
that's the only way I can improve myself...
I hate people underestimating me... but I hate people who totally rely on me too...
it has been 8 hours since I took my Reaction Eng Midterm test...
but the mixed feelings of not being able to do the test seems completely faded away...
so I'm asking myself again...
there are only 2 reasons for that....

1. I just know I still can cope with the subject... to the hell with those tests... it's not bothering the arrogant me

2. I'm doomed... well nearly, to be exact.... this is an early warning for a total give up on the subject...

with that, I have to ask myself again...
should I be happier or the other way??
I'm afraid I should be the latter...................
I just got the feeling... the same feeling during my Fluid Mechanics subject...
of which I totally gave up... gave up to the extent of preparing to repeat the paper...
oh~
need to consult my beloved counselor for some advice and moral support~
Mummy~ your son needs you....

Thursday, February 19, 2009

untitled

hmm~
totally lost my mood...

19th Feb 2009 - 2 papers for Midterm...
1. BIOCHEMISTRY ENGINEERING
2. REACTION ENGINEERING


quite tired the night before... not because of playing tennis with King and Pak Amir...
but I was severely exhausted, mentally...
started my revision at 2 am in the morning... actual revision...
tried before that but none sticked on my mind... i kept dozing off...
catch up with REACTION... quite happy since it didn't took much time... just a matter of revising what Pn. Alina has taught...
at about 3.45 am, proceed with BIOCHEMISTRY... but my eyes were really killing me...
made up my mind.. SLEEP~
didn't really confident with BIOCHEM... but quite satisfied... I deserved that...
but REACTION... i feel like crying~
it's not that I don't know how to do it...
I even flipped some pages on it before the test starts...
but I lost... totally lost... grasping for some idea... NEGATIVE!!!
sorry Pn. Alina~
I vowed I'll cope with the final... but don't expect high... I'll do whatever I can to surpass the B standard... (means B+ is acceptable...)

Wednesday, February 11, 2009

bla bla bla

hmm..
class today started at 9am...
replacement class and it was REACTION ENGINEERING...
frankly,
i got least information on the topic... today...
because I was too sleepy... zZzZzZzZ.....
tapi apa yang aku nak highlightkan is about our lecturer, Pn. Alina...
she nagged today... for good, seriously...
she got point on what she was talking...
summary~

1. YOU'RE HERE BUT YOUR MIND'S SOMEWHERE ELSE
2. MANAGE YOUR TIME
3. STUDY SMART (CONCENTRATE ESPECIALLY FOR THE 1ST 45 MINUTES)
4. USE ALL SENSES
5. NOTHING FOR FREE... TO GET KNOWLEDGE, GET YOURSELVES BURDENED WITH REVISION


then it was Pn. Nora's turn for PROCESS DYNAMICS AND CONTROL...
suprisingly, she nagged too...
and once again, for good...
summary~

1. TAKE OPPORTUNITY (CHOOSE SOMETHING RELATED IF POSSIBLE)
2. GET TO KNOW THEORY AND PRACTICAL AS WELL


hmm... not much point she got actually...
basically, it was all the same and mainly about making the right choice for opportunities.... and of course... the theoretical and practical part were emphasized quite lots...
anyway, she cancelled the tutorial today...
haha!!!
so happy...
but there's stil lab for tomorrow...

hmm... just finished taking the glucose reading using the glucose analyzer.... FINALLY!!!
online time.....

Monday, February 9, 2009

Children Learn What They Live

by DOROTHY LAW NOLTE

If children live with criticism, they learn to condemn.
If children live with hostility, they learn to fight.
If children live with fear, they learn to be apprehensive.
If children live with pity, they learn to feel sorry for themselves.
If children live with ridicule, they learn to feel shy.

If children live with jealousy, they learn to feel envy.
If children live with shame, they learn to feel guilty.
If children live with encouragement, they learn confidence.
If children live with tolerance, they learn patience.
If children live with praise, they learn appreciation.
If children live with acceptance, they learn to love.
If children live with approval, they learn to like themselves.
If children live with recognition, they learn it is good to have a goal.
If children live with sharing, they learn generosity.
If children live with honesty, they learn truthfulness.
If children live with fairness, they learn justice.
If children live with kindness and consideration, they learn respect.
If children live with security, they learn to have faith in themselves and in those about them.
If children live with friendliness, they learn the world is a nice place in which to live.


if you're able to make more than 1 choice, which among those will you choose for you children?

a f**ked up day...

ARGH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
damn you!!!!!!
fyi, i'm already a sinner!
so don't make me feel like killing you!!
because I will...

this is the 2nd time i forgive u!
don't abuse my emotion or else you'll regret it for the rest of your life!!
please.... i'm begging you...
next time when i asked, please tell the truth...
janganlah sampai last minute baru nak minta tolong...
aku taw aku ada tanggungjawab juga...
but you yourself insisted to do it on your own...
so who's to be blame here?
and lagi 1, janganlah bila orang dah tolong,
terus jer ko lepaskan macam tu...
aku mungkin x minta tolong verbally... tp faham2la...
bagi aku, bila kita minta tolong,
bukan bermaksud kita dah boleh lepas tangan...
you fikir sendirilah! kalau dapat fikirlah...

and 1 more thing,
bila orang tegur... dont simply laugh!!!!!!
and tell your friend, Goh... he can go to hell!!!!
he's one mother fucking lame imbecile!!
sial pe!! mampus r!
nak jer aku swing kepala cibai kawan ko tu!!!
jangan cari pasal ok?
he's got nothing to do with OUR report...
then why must masuk campur???
tolonglah...
ask him to cermin diri sendiri!!!!!
aku just nak tunggu masa jer nak confront dia...
tell him, please don't let me do that...
seriously, do tell him...

Sunday, February 8, 2009

anything for free in this world??

nothing in this world is free...

trust me...
1 pengajaran hidup yang hakiki...
pegang prinsip ini sampai bila2...
supaya kita tidak terlalu mengharap...
dan terluka dgn parah bila sebaliknya terjadi...
agar bila sudah terluka,
kita mampu terus ke depan...
tidak dihantui memori lepas...
yg tentu sekali membunuh motivasi hidup...
yg buat kita lupa tujuan sebenar kita hidup...

it's only a matter of time... when everything starts to take its toll on you!!!

Thursday, February 5, 2009

follow up...

nie actually follow up untuk post before this...
ok... ni list ari tu...

1. tutor Process Dynamics and Control - done!!(of course most of it tiru!)
2. Lab report Heat and Mass Transfer - done!!
3. ambil glucose reading... hopefully glucose analyzer tak buat hal... - FAILED
4. format laptop - FAILED

total result - 2/4... oklah... 50-50...
anyway,
tetap sakit hati... sepatutnya glucose reading tu bole siap aritu...
tapi macam aku respond komen Ilya on the post before...
buffer solution plak habis....
elok-elok jer nak ambil 2nd reading, habisla plak...
En. Anas meng'kambing'kan diri ngan tersengih sambil calmly told me...
"BUFFER HABIS... XDE STOCK... SUPPLIER TAK ANTAR2 LAGI"...
so great!! wtf!!

just now pulak... ada 2 tests... BIOCHEMISTRY ENGINEERING n PROCESS DYNAMICS AND CONTROL...
ada ura-ura gitaw biochem onjectives...
tapi bila aku nampak soalan subjektif, i'm one step closer to the hell!!!
PDC plak... for sure tak leh jawab...
tapi agak sedih... draf pertama aku buat menghampiri jawapan yang betul...
tapi nak buat macam mana?? salahkan diri sendiri jerla...
ntah bole ke tak lagi aku nak catch up lepas nie...
takut o.....

apa2 pun...ari ni, aku nak manjakan diri aku...
tak nak buat pa2 kerja...
nak p library kejap...
pastu nak makan kek Sayang...
pastu balik tido!!!
ok...mandi time!!!

Wednesday, February 4, 2009

totally knocked out?

dari awal sem lagi aku dah ada feeling tu...
tapi buat tak kisah sebab before this pun, macam tu juga... I mean untuk setiap awal sem...
yelah.. dalam fasa nak biasakan diri dengan subjek baru... konon jerlah...
tapi lepas sebulan nie, memang sah!
memang sah aura 'kejatuhan' tue dekat sebelah aku jer...
lepas sebulan lagi, bukan lagi aura... MAYBE aku dah ada dalam 'kejatuhan' tu kot...
hahaha!!!!

actually aku penat sangat...
sangat penat yang sungguh teramat sekali!!!
walaupun tatabahasa aku tu memang tak wujud... tapi nak buat macam mana??
guna ayat penguat macam tu pun masih tak boleh menggambarkan kepenatan aku sekarang ni...
bayangkan....
honestly, lab biochem semalam aku langsung tak taw apa aku buat...
bukan tak baca, bukan tak tumpu time briefing...
tapi memang dah TEPU...
siap overflowing lagi...
and semalam... adalah hari pertama aku tidur awal...
despite ada lab report and tutor nak kena buat, not mentionnig revision....
aku tidur pukul 9.45pm!!!!
why?
sebagai bukti aku dah at my very end wit...

pagi ni kena bangun untuk roll-call...
tak payah cakaplah macam mana peningnya aku rasa...
kaki nak jalan pun rasa macam ada 50kg beban...
then sekarang mata dah otomatik nak tutup sendiri dah...
tapi sebab nak sambung lab semalam...
terpaksa gagahkan juga nak kena datang awal...
kelas starts at 11am...
huhuhuhu....
hopefully I'll be able to multi-tasking lagi...
1. tutor Process Dynamics and Control
2. Lab report Heat and Mass Transfer
3. ambil glucose reading... hopefully glucose analyzer tak buat hal...
4. format laptop

we'll see how well this list will go...
ermmm.... got to go...
need to catch the bus!!