CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, June 24, 2008

again??

erm... hari ni aku nak bagi pendapat aku lepas tengok konsert Gangstarz last week...
okay, South Trio keluar... so i was like... what the hell??
they did very well guys... at least from what i saw...
besides, there are other groups that performed worser that night...
i'm afraid that they are late-bloomers but what's wrong with that? why give other that precious chance when every week, the group has yet shown anything impressive? if the explaination is to give them time to improve, then is it fair for South Trio? Fair Play Please!!
but looking in a positive way, this might be a good chance for Faiz and Leeya to concentrate more on their studies... afterall, education is our air in the future... don't worry guys, a new door is open when an old one is closed...

one more thing, 3.5... when they rolled the VT, frankly speaking i thought the other group member was a guy... only to know that she is a girl with a boyish attitude... so what's wrong with that? why did the judge rejected her? on what basis? another discrimination? come on, talent is talent, don't let them die just because of how their look... in my opinion, the judge might not want her style to be a trend in our society... or to make the situation worst(it's Malaysianwide nowadays that we have tomboy and sissy)... but that's one weak excuse... you never can guarantee by doing that, the problem is curb...

maybe they have their own explaination for doing so... but for me, it's really hard to live in discrimination and it'll lead us only into hatred... we should sometimes buka minda... memang it's our tanggungjawab untuk sedarkan dorang yg seperti disebutkan... tapikan, sekerap mana pun kita nak tolong dorang ni, kita akan susah nak berjaya sebab benda tu semua datang dari dorang sendiri... you can never force them, or else, it'll be worst... lagi 1, empati is very essential... mostly orang cakap they understood these golongan very well... but hell no!!!! trust me... i have lots of friends and i know how they really feel... hopefullyla... let's just tunggu masa yang tentukan... tapi dont stop la usaha... cuma please be more tolerate and understanding...

Sunday, June 22, 2008

this is a good song

let the music heal your soul......
this is WHEN YOU BELIEVE (Mariah Carey and Whitney Houston)

Many nights we've prayed
With no proof anyone could hear
In our hearts a hopeful song
We barely understood
Now we are not afraid
Although we know there's much to fear
We were moving mountains
Long before we knew we could

[Chorus:]
There can be miracles
When you believe
Though hope is frail
It's hard to kill
Who knows what miracles
You can achieve
When you believe
Somehow you will
You will when you believe

In this time of fear
When prayer so often proves in vain
Hope seemed like the summer birds
Too swiftly flown away
Yet now I'm standing here
My heart's so full, I can't explain
Seeking faith and speaking words
I never thought I'd say

[Chorus]

They don't always happen when you ask
And it's easy to give in to your fears
But when you're blinded by your pain
Can't see your way clear through the rain
A small, but still, resilient voice
Says help is very near


Wednesday, June 18, 2008

keindahan manusia

Disebabkan boring yang tak abis2 lagi, arini aku buat keputusan nak buang masa and duit di luar… sebenarnya ada appointment ngan 2 orang kawan yang aku kenal dari 1 social website *(harus dirahsiakan atas sebab2 tertentu... ahaks!) anyway, last2 tak jadi juga sebab masing2 ada commitment yang lain… so aku sms lah si bapok oliver tue… dia respondlah bagitaw yang dia malas jalan and broke… buang kredit jer… padahal, jiran jer pun… Cuma malas nak jalan p rumah dia… ahaks…

So off I went to CP… alone! Dah memang taktaw nak buat pa, p lah tgk list movie… alahai, hampir semua dah tengok… ada jugalah 2-3 movie yang belum tengok but the timing macam tak best jer… last2 aku buat keputusan nak tengok PROM NIGHT… yes, quite outdated but dari dulu memang ada intention nak tengok Cuma tak berkesempatan… lagipun start at 1.50pm, so tak payah nak tunggu lama2 macam orang bodohkan?

Hah… time masuk hall tu aku start perasan keindahan manusia… walaupun annoying, tapi aku rasa kalau terima variasi tu dari sudut positif, hidup di dunia ini akan lebih meaningful… boleh? Aku duduk betul2 dekat ngan exit door… so kalau ada orang masuk, aku jadi observerlah… ada yang diam, bising, serious, dumb-founded, ceria… pastu cara bercakap pun berbeza… ada yang macam whispering, ada yang macam tak ingat dunia, ada yang moderate ada yang… entahlah… macam getek pun ada juga… lepas tu attitude time tengok cerita tu pun macam-macam… ada yang concentrate nak mampus *(nak promote dirilah tu), ada yang chatting, ada yang ketawa macam sial… padahal cerita tak lawak pun… lepas tu ada yang keluar masuk macam tak ikhlas jer nak tengok… pastu ada pulak yang suka hati nak tendang2 kerusi orang… nasib tak ter”miss” kena kepala orang*(kepala orang = kepala AKU!!) see? God created us differently… and with different behaviours… though sometimes they don’t seem to meet our eyes, but itulah keindahan manusia…

Habis jer cerita tu, aku p buang duit main boling… macam2 aku jumpa sini… tapi nak focus pada golongan yang tak boleh handle stress or tekanan… dan yang tak suka tengok orang kat atas… if you know what I mean… by the way, 165-120-87… pinfalls aku… masa bowl tu, sebelah aku ni adalah sorang makcik yang agak hebat… siap bola sendiri lagi…maybe dia tercabar kot ngan aku*(matilah perasan) sebab tak pasal2 bila aku start jer bowl, dia terus jadi macam orang yang tak pernah main… lagi 1, dia tak ikut tempo dia… instead, dia ikut mine… aku main laju, dia ikut laju, aku slow, dia slow… lawak juga tengok… come on lah auntie… saya ni bukannya pandai main pun… tak payahlah nak tension2… hehehe… lagipun kita main just for fun… jangan merosakkan kegembiraan tu… ahaks!!

Then proceed ngan jalan2… hahahaha!!! Nampak macam2 orang lagi… yang jual pirated CD and porns, macam2 taktik… but I know ada certain authorities yang ambil duit kopi dari dorang2 ni… even yang makcik2 pun jual juga… “bos, panas bos”… kalau aku jahatkan dah lama aku jawab “baru ko taw panaskah KK ni?”… walaupun aku tau maksud sebenar disebalik ‘panas’ tu… then tengah jalan2 tu, lalulah kat satu restoran open air ni… mak ai, banyaknya orang... tapi yang tak boleh blah bila aku Nampak ada sorang customer tu… maybe dia dah abis makan kot sebab dia tengah baca paper… apa yang buat aku tertarik dengan dia? Nak tau macam mana dia duduk? Kaki dia naikkan atas kerusi… buka kasut and socks!!! Tak kisahlah sebab dia bayar untuk makan kat situ, tapi the way dia behave tu macam tak hormat customer yang lain… doesn’t matterlah kalau itu kasut baru or socks baru cuci and tak sampai 1 saat pakai… tapi please be reasonable lah kan? Then Nampak pula budak2 sekolah yang ntah pa2 jerla… teringat aku waktu zaman budak2 sekolah dulu… nasib baiklah aku kat boarding school… tak lah liar sangat macam tu… then tanpa disangka2… sorang daripada student tu jiran aku… ya ampun!!! Macam ni rupanya dia kat luar… dekat rumah, dialah anak perempuan yang paling baik hati… tapi siapalah aku ni kan nak masuk campur halo rang lain…*(padahal gosipping tu hobi #1 aku!!)
Dalam bus pula… ada lagi ragam manusia… hahaha… ada yang sabar, ada yang tak sampai 2 minit duduk dah mula complain… nasiblah aku ni dah masak ngan perangai bus yang macam setan tu… taklah tension sangat… lagipun, fully air-cond… so duduk jerk at belakang tu, terus doze off… so tak taw sangatlah apa kesudahan pakcik*(or datuk) and makcik yang marah2 pasal bus yang memang lembab nak mampus tu…

Kesimpulan? Manusia itu indah… tiada yang serupa*(100% serupalah)… God’s creation is unique… so let’s appreciate the perbezaan yang ada ni… be tolerate, try to understand people and jadikan ini sebagai 1 tabiat supaya kita boleh apply dalam bigger community… sesuai sangatlah ngan Malaysia yang memang multi-racial country ni… taklah ada konflik yang bukan2 kan??



Peace
-out-

is it true?

i just happened to read this post from Aman... thanks to this i-dont-know author *(tersengaja menekan link dari someone's blog... tak kenal juga) that i have something to cheer me up dikala tak dapat tidur sebab kebosanan yang melampau2... boleh?

1st
JANUARY

*Ambitious and serious *Loves to teach and be taught *Always looking at people's flaws and weaknesses *Likes to criticize *Hardworking and productive *Smart, neat and organised *Sensitive and has deep thoughts *Knows how to make others happy *Quiet unless excited or tensed *Rather reserved *Highly attentive *Resistant to illnesses but prone to colds *Romantic but has difficulties expressing love *Loves children *Homely person *Loyal *Needs to improve social abilities *Easily jealous.


2nd
Does your name begin with: R?

You are a no-nonsense, action-oriented individual. You need someone who can keep pace with you and who is your intellectual equal-the smarter the better. You are turned on more quickly by a great mind than by a great body. However, physical attractiveness is not very important to you. You have to be proved to be worthy for a partner. You have a need to prove yourself the best. You want feedback on your performance. You are open, stimulating & romantic.



randy- walau apa pun ramalan tu, aku tetap aku... chewah! ayat takleh blah!! tapi it's true... tak semua ramalan tu betul, tapi bukan semua juga tak betul... macam yg 1st tue, several kena sangat ngan aku... macam tu juga yang 2nd tue, just tanak gitaw lah yang mana satu... yang itu, korang pandai2 sendirilah...




peace
-out-

saja

Argh!!!! Boring yang amat sangat sekarang ni… nama jer cuti, tapi tension tetap memanjang… why? Sebab boringlah!!! Kalaulah aku buat part time kan senang? Tak lah jadi macam ni… bukan apa… kalau orang nak cakap aku manja sangat sampai malas nak kerja, I have a good explanation for that… okay, since I live in city, there’s no need for me to look for a house or at least a room to rent… lagipun, ambil masa tak sampai 15 minit pun nak p pusat Bandar… Cuma bas sengal sikitlah… kalau korang perasan aku pernah cakap bas kat rumah aku ni, cakap jer every 30 minutes jalan, tapi kadang-kadang, ntahlah… no comment… so kalau aku masih insist nak sewa bilik semata-mata untuk memudahkan pergerakan aku p kerja, then memang tak berbaloi langsung… as simple as GAIN < USAGE! Kalau nak drive, lessen pula tiada… this is another problem… but only those who really closed to me know why I didn’t apply for a license up until now… there’s nothing really much I can do actually… so kesimpulannya, buat bodoh jerla aku kat rumah… which eventually turns into a disastrous boring holiday for me! I’ve some plan… antaranya nak round Sabah… but then I have to go alone… sebab kawan-kawan aku tak merantau… so they have time to do that long time ago, cousin pula semua masih dikategorikan sebagai underage, so I have to be the head and I don’t like to take the responsibility because I know very well dorang tu macam mana…. Hahahhaha!!!!

Erm… teringat aku time nak balik Sabah hari tu… dalam poket Cuma ada RM 150++ and RM 50 dalam bank *(semua dah habis guna)… then masa nak check in tu… I was so surprised that my luggage exceeds the quota by 16kg *(I expected it to be lesser)… 16kg = RM240 fine since 1kg = RM 15… what the hell??!!! I was so shocked but still able to stay calm… I asked the PIC, what can I do to reduce the fine… she told me to hand carry the other bag and I agreed… but I still to pay for RM120… malas nak buang duit, aku buka beg yang lagi 1 tu… aku dah jangka buku tu yang memberatkan beg tu… so I took them out and sumbat dalam beg laptop, beg yang aku nak hand carry tu and minta tolong Ricky… memang betullah, bila buku tu dikeluarkan jak, tak lepas 15kg pun beg tu… selamat duit! Tapi masa nak naik flight tu, aku rasa hairan… yelah, aku Nampak the luggage kena sumbat dalam flight yang sama… then what’s the point nak fine kalau luggage exceeds 15kg? sebab beg yang kena hand carry tu sama juga naik flight yang sama kan? Which is no different dengan letak semua hand carry dengan luggage-luggage yang lain tu in 1 place… berat total tetap samakan? PELIK tapi BENAR…… tapi mungkin memang polisi dah macam tu kan? Tapi I still find it useless lah… whatever, yang penting, pengalaman…. Hahaha! After all, experience is the best teacher…





peace
-out-

Friday, June 13, 2008

keboringan yang melampau!!

remember when i made the post about Long Khong 2? Actually before nak tengok movie tu, kami dah janji dah nak jalan-jalan... 11/6@1pm... tapi last-last, aku Gimad and kawan dia Mix juga yang sampai awal... pukul 1.45pm barulah semua sampai... Zahid, Huda, Nik and Azrul... so naiklah Growball nak tengok wayang... cadang nak tengok LK... rupa-rupanya show at 1.30pm... melepas!!! lepas tu blur tak taw nak buat apa sebab memang plan nak tengok wayang and main bowling jer... guilty juga tapi nak buat macam mana? dah semua lambat... so kami proceed with bowling for 2 games... yang bestnya, Zahid lost to me untuk dua-dua game tu... sukanya hati aku... then wandering off like idiots before Azrul ajak main arcade machines... aku apa lagi... JOM!! so i played Para-Para Paradise and Dance Dance Revolution... what do you expect from me?? hahaha!!! Huda, Gimad and Nik p K-Box@Karaoke Jamban!!! Zahid ntah hilang p mana, Mix and Shafiq da p Growball da nak tengok Kung Fu Panda...da semput tu barulah jalan lagi... then stop kat tangga and bertenggek kat sana... ceritalah anything ngan dorang... oya... time main tu, Hakim came and joined us... before that, during the bowling session, Gimad's and Mix's friend, Shafiq came and joined us too... so borak kosong lah kami nak buang masa ngan tak berfaedah... lagipun masing-masing dah takde destinasi lain kecuali aku and Gimad... so around 4.30pm masing-masing bid farewell... and we, Gimad and I headed to Daily Fresh for some waffles and straight away to Hall 1... at 5pm, LONG KHONG 2 starts...

hmm.. walaupun masa singkat sangat, tapi tetap best sebab dapat buang rindu ngan schoolmate dulu... miss you guys and lets make another grand reunion later okay?? bila masing-masing dah grad and balik dari overseas... thanks for your time!! Good Luck!! lets make our family proud as well as our beloved school, SMSL... proud to be SBPians....


peace!!
-out-

Wednesday, June 11, 2008

Long Khong 2... OMG!!!

wow!!!
i watched Long Khong 2@ Art Of The Devil 2 just now...
Oh My God!!! that was gross!!!!!
eurgh!!!!!!!!!!!!!!!!
damn it!!!!
i wasted my waffles(which aku bawa masuk curi-curi), my pop corns, and my coke!!!!
betul-betul rugi sebab tak sampai setengah pun aku makan.... dari lapar, automatik kenyang pulak!

pada pendapat aku lah... cerita ni banyak sangat moral values dia... walaupun ada unsur DARK MAGIC sikit which is very sensitive in a country like Malaysia...
sami tu cakap, kalau kita amalkan sihir, then kita akan terperangkap selama-lamanya dalam dunia sihir... which is a very good reminder for us... not to sesekali try nak guna benda-benda ni... (walaupun my family pernah kena... due to jealousy) and do remember (since benda-benda ni tak boleh nak dihalang), jangan guna sihir untuk lawan sihir... semua yang berlaku dalam hidup kita, pasti ada jawapan... trust God... no matter what you believe and you'll find the way... at least petunjuk untuk atasi that problem... lagi satu, yang pergi tak kan kembali lagi... belajar untuk terima hakikat... kita yang hidup kena teruskan hidup kita dan sentiasalah ingat mati...

dalam movie tu juga, konsep buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat dan hukum karma diselitkan juga sedikit... mana-mana agama pun menyuruh umatnya untuk sentiasa berbuat baik kepada sesiapa sahaja... that's how life should be... tapi entahlah, kita ni cuma manusia biasa... aku ni pandai jer nak ingatkan orang... tapi kadang-kadang, aku lupa semua tu... frankly speaking and i'm not ashamed to admit kelemahan aku tu... so memang lumrah lah masih ada yang tidak ambil kisah pasal konsep yang cuba diunjurkan oleh agama masing-masing... nobody's perfect afterall...

dalam cerita tu juga aku dapat kenal pasti bila manusia terdesak, manusia sanggup buat apa sahaja... that's true... tak kisah dalam bidang mana sekali pun... sometimes, kita kalah dengan desire kita... sehinggakan kita sanggup untuk melakukan apa cara sekali pun untuk menunaikan apa yang kita impikan, termasukla menghalalkan cara yang salah... inilah yang terjadi to Panoh ( a character in the story)... disebabkan dia selalu dibuli oleh peers dia, dia jadi buta dalam menilai dan sanggup menggunakan sihir untuk menjadikan dirinya lebih disayangi... dan ada satu scene, di mana dia sanggup sacrifice diri dia kepada Dewa Mata Tiga(betul ka ni?) sebab dia tidak sanggup untuk melepaskan roh dia dari jasad dia...

hmm... walaupun geli aku tengok... tapi memang best lah cerita Long Khong ni...(walaupun aku tengok cerita ni agak lambat)... yang hairannya, boleh aku sedih towards ending dia... lagi satu, plot dia ni agak pelik sikitlah.... pening-pening.... tapi bestlah...( bodek diri sendiri sebab tanak  feel rugi duit beli tiket)...

oklah, kalau yang masih berkempatan untuk tengok tu, p la tengok and digest apa yang tersirat dalam story tu... aku ni cuma bagi pendapat yang so-so jer.... ok... enough for now....



peace
-out-

Monday, June 9, 2008

what the f**k??!!

marah ni... really feel like bursting...
cerita ni da lama tapi baru-baru ni kena buka balikla case ni...
selain family, relatives adalah antara yang paling rapat and boleh dipercayai di dalam hidup kita kan? betul?? well think agaian... of course it's unfair to assume they are all the same, just because ada sorang tu buat hal... tapi memangla hal ni akan buat kita fikir 2 kali...

macam ni, i have relative la... (gender aku saja tak mention sini... afterall, dia tetap my relative... tak sanggup nak malukan)... there's nothing wrong with this relative... cuma MULUT dia tu bahaya sikit... bukan sekali dia buat hal using dia punya mulut tu... tapi sebab dulu aku sabar jer... yelah, i thought i'm still muda to interfere their urusan... tapi recently, aku dah tak kisah pasal umur aku ni... kalaulah mulut dia tu boleh buat family huru-hara, it's not a good idea to shut myself up...

lately, my sister always stay at dia punya kedai... sebab bas nak pulang ke rumah memang jahanam... it should be every 30 minutes but reality dia, sometimes boleh up to 2 hours max... inilah masalahnya kalau kita suka sangat langgar peraturan... kelam kabut jadinya... so daripada wasting time nak tunggu berpanas dalam bas yang memang jahanam tu, lebih baik dia stay tempat yang ada air-cond kan? ok.... dipendekkan cerita, masa adik aku tak main futsal, kebetulanlah sangat-sangat mak and bapa aku terjumpa ngan cousin aku tu... nak buat macam mana? the whole big family kami memang regular customer kat futsal centre tu... aku jer yang minat sukan lain... aku tak taulah apa yang dia cakap kat parents aku.. tapi as soon as sampai rumah, mak aku terus melenting... dia p soal siasat adik aku... rupa-rupanya, cousin aku tu cakap yang adik aku ni mengeluh kat dia... telling dia that my mother loves no one but me... what the f**k??!! hilang selera aku makan maggi tomyam lepas dengar phrase tu...

adik aku apa lagi?? berabisla mempertahankan diri, saying NO! and as expected, my mom didn't take much time to come up with conclusion... another khabar angin to haru-biru kan family orang.... come on lah... even kalau betul pun adik aku cakap macam tu, mesti bersebab okay?? and dia ni jenis yang akan diam kalau benda tu betul-betul dia dah buat... no matter what the condition is... tp she really talk back when it comes to this...

come on lah... stoplah being busybody in a negative way... kang aku p canang satu kampung, satu bandar yang ada orang tu suka hati jer nak pinjam duit banyak-banyak tapi last-last tak ingat nak bayar baru tau... kalau 10sen ke... 50sen ke... takpe juga.. ni kalau da sampai 4 figures sape nak jawab? lepas tu boleh buat jahanam nak rosakkan keluarga orang... tak sedar diri betul... nasib baiklah mak aku and bapa aku tak macam aku yang agak kejam ni... tapi ingat... kesabaran ada batasnya... bila da meletup tu, whether you are relative to us ke tidak, semua dah terlambat...

okay... dah tenang dah balik.... phew... special thanks to my blog.. hehehe...



peace!!!
-out-

Tuesday, June 3, 2008

lega.....

i've checked my result... tupun lepas si cepot skype aku tanya pasal result... punyalah main takut... as i meantioned before, i've prepared for the worst but God please dont give me below 2.90... thanks God when i see my result...

biasalah kalau result tu.. ada yang kita yakin tapi tak dapat, ada yang tak yakin tapi dapat pula... memang macam tu, and moral of the story?? kita merancang, Tuhan menentukan... macam tula yang terjadi kat aku yang tak perfect ni... tapi aku tetap bersyukur walaupun masih ada lagi the greediness untuk dapat more than this... mulalah cakap perkataan IF tu... if i go and get the notes Dila left for me, maybe i'll score better... if i study 3 months earlier, maybe i can finish up revising all the subjects... bla bla bla... macam tulah manusia, admit it, we will never satisfied with what we have... but i look this on the postive side... 1st sem i got my first pointer and i know i can do better because i want more... and i get more for my 2nd sem... though i know maybe there's some helps from the examiners... oh come on... kita bukan sekolah rendah lagi nak guna skema... everything is about logic and how you relate that logic with some facts from the syllabus and of course, how you argue with the statement... certainly there'll be elements of flexibility kan? but i still be grateful... this is what i work for... my Dean once said that, we give ourselves an A... which literally means, you eat what you worked...

so my effort only worth me 3.38... but watch out!!! higher pointer is yet to come... try me!


peace!!
-out-

Monday, June 2, 2008

AKU TAKUT!!!!!! ....

from this day onwards, i'll be posting all my posts in both Malay and English... there's nothing wrong with what i've done before... it's just to get more feel when blogging...

back to bussiness...
hoho, hari ni aku cancel plan nak keluar tengok Long Khong 2... ni semua result punya pasal la... aiyo... takutnya... yang si khairi pun satu, biarlah orang menikmati kedamaian bercuti di kampung sehari... boleh dia mesej tanya result... yela... tarikh result keluar might be different kan? so pagi tadi lepas bangun aku check portal... tapi before aku log in, aku sempat baca cara-cara nak check result guna sms kat mainpage portal tu... aku punyalah excited sampai hantar sms terus.... rupa-rupanya kat bawah tu ada tulis 3/6/2008... mesej pula sent... rugi rm0.50... cis!!!
actually, aku tak log in pun langsung... but instead asked Kelly to confirm the news... positive and i told Saiful about that...

macam manalah result aku untuk 2nd sem ni?? but i've prepared for the worst... yelah, 2nd sem ni agak tough... at least that's what i feel... walaupun 2nd sem ni aku jarang escape kelas, aku buat semua assignment and tutorial (walaupun tak siap), report semua buat sendiri (walaupun ada ambil data dari group yang berjaya)... kelas jarang tidur (except math untuk chapter LAPLACE and FOURIER SERIES... patutlah hancur time jawab... tak berkat)... tapi aku still rasa yang i'm not well prepared when marching out to the battlefield that day... banyak yang tengok aku macam dah ready... and they even said that i'm lying when i told them that i didn't finish revising all the subjects... as usual, i don't give it a fuck though i'm really annoyed... we cannot make people shut their mouth up easily, can we? 

so... let's just wait and see how it goes...


peace!!!
-out-