CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Friday, December 26, 2008

buang masa sekejap

haha...
just got back...
no... actually a few hours since I got back from Tambunan...
quite tired... and I didnt get enough sleep...
get to know more people there... but still... hehe... rahsia... hanya diri ini yang tau and Oli...
* aku da sms ko tue, jgn buat2 nda taw plak... hahaha!!!
bad news for me... pasni kena bertolak ke Papar pulak...
since I will not be able to make it for the family gathering...
* sepa suruh buat ari Ahad.... time tu sa dalam flight ke Penang dah... tapi kalaula aku aware yang lecture start 30hb, confirm aku sempat....
tapi aku tak kisah sangat....
kata2 mak aku tu ada betul dia...
"kena pulang juga walau sekejap... jangan sampai orang fikir kita lupa daratan... kena jaga hubungan yang baik dengan saudara mara..."
so...
okla...itu jak masa yang sempat untuk abiskan masa yang limited ni....

Wednesday, December 24, 2008

Merry Christmas 2008

since i'll be away from 24th - 26th....
i'd like to take this opportunity to wish all my fellow Christian friends a Merry Christmas and a Happy New Year 2009!!!!!
Joy To The World!!!!!
God Bless All of You!!!!
xoxo!!

my results... i'm no discreet anymore...

Pullah... aku pun mau ikut mencapap juga....
haha...

setelah sekian lama menunggu... akhirnya result da bole access dah...
thanks to some seniors and colleagues yang sanggup call ICT and inform portal ada masalah...
anyway, aku sebenarnya dah taw nilai pointer and cgpa aku sebelum dapat the full details...
sebab eager sangat nak taw, sanggup sms ngan Miss Farihan....
hehe... thanks Miss sebab bagitaw...
then today, masuk portal... itupun lepas my roomate, Pan, sms tanya pasal result....
OMG!!! i was so shocked!
tapi aku pasrah ngan apa yang aku dpat...
itu jer yang berbaloi ngan usaha aku selama ini...
hehe....
apa2 pun... i'm waiting for next sem to start....
tp bila nak daftar subjek ni???
takut r sebab pasni aku akan terputus hubungan dengan dunia luar untuk beberapa hari...
kawan2 rapat aku mesti taw napa kan Pullah? Oli? hahaha!!! yang tak sebut tu, jgn ambil hati... semua pun kawan rapat aku...
haha!! hopefully by the time aku sampai KK 26hb tu, masih ada lg la kekosongan untuk subjek wajib....
ok... nak packing untuk balik kampung...
ni result aku....

engineering maths 3 - B-
fluid mechanic engineering - B
thermodynamics - B-
analytical chemistry - B
process engineering skills - A-
engineering entrepreunership - A-
SUKSIS - A
gpa - 3.10
cgpa - 3.19 ...

Friday, December 19, 2008

RALAT

ralat2...
baru perasan..
tu pun lepas aku aunty aku baca blog nie...
hahahaha...
perasan tak kat semua pics aku tu...?
yg ada date n time...?
cb tgk date dia...
tak logik kan?
yela, event 2008... tp kat situ 2007 plak...
aigo... cane leh tak prasan nie...
xpa2... pasni aku tukar dah...
yg lepas tu, nak wat cane kan....
hahaha....

Sunday, December 14, 2008

Torture is the new definiton for Waiting~

alahai....
penantian itu satu penyeksaan...
sebab itu aku seboleh2nya tidak maw buat orang tertunggu2 aku...
dan sebab itu juga seboleh2nya aku ingin sentiasa awal...
walaupun sebelum ini aku ada menyatakan...
kita merancang, Tuhan menentukan...
tapi at least kalau aku awal, aku boleh kurangkan risiko kelewatan itu...
huhu...
anyway, aku tidak ingin menyalahkan sesiapa...
tapi kalau ini adalah salah aku sendiri, maka aku sedia mengakuinya...
tapi seingat aku, tiada notis mengenai tarikh keputusan peperiksaan akan dikeluarkan...
yang ada hanyalah ura2 sahaja...
jadi batin ini seakan2 terseksa sangat2 sebab terpaksa terus menanti bilakah result itu akan keluar...
Torture is the new definition for Waiting~

a 1-day trip to Pulau Manukan

hahaha...
kalo perasan on my last entry, aku ada mentioned about trip to Pulau Manukan...
actually aku ni bolehla dianggap sebagai ahli bidan terjun for that trip...
termasuk la si Elezar tu...
biasala hidup... we plan, but God has the final words...
janji pukul 8.40am jalan dari perumahan aku and Oliver... naik kereta bapa dia...
tapi perut aku memulasla pulak... and kebetulan Oli belum siap lagi... so fair and square la...
then sampai jeti, Adam, Johan and Elezar da tunggu dah.... then Harryz sampai...
pastu Danny plak sampai...
then ingatkan dah bolela jalan... tapi disebabkan tunggu Azlie and Alvin...
lepas tunggu 1jam30min baru bole jalan... huhu....
sampai kat Pulau Manukan, kitorang trus cari port...
pastu trus tukar baju nak mandi...
anyway, kami tak buat apa2 plan... so just nak mandi and snorkelling jakla...



taktawla pesal tak pandai boring2 walaupun just mandi and snorkelling...
maybe sebab da lama tak mandi...
aku last mandi time kem SUKSIS aritula... hahahaha!!
then kami makan maggi...
cerita2... jalan2 by the seashore... main game ntah apa2...


then abg speedboat tu dtg panggil kami... walaupun time kami ada 30min lg..
dia cakap kalo x pulang sekarang susah sebab takut hujan... huhu...
sampai jeti, jalan kaki p CP... cari makan...
cerita2 kosong and berisi...
pastu temankan Oli p menari Para-Para before kami amik teksi balik...
huhu....

holiday= bliss+misery... best tapi duit abis!!

now talking about my holiday...
so far, activity aku macam sama jer...
tengok wayang jerla...
aku x ingat bila aku start keluar...
of course la ngan c Oli... kalo ndak silap 1st day outing aku tu, kami p tengok cerita Wild Child...
ada c Johan join time tu... dia join time kami 'pipang' aka makan... hahahaha!!!

then outing seterusnya, tgk crita Wushu... aku miss Transporter sebab c Oli ndak gtaw pun dia kluar...
NAMUN, sebenarnya dia kluar ngan somebody... aku tak kenal pun... tp skrg da kenal la... Elezar nama dia... tp lg femes kalo panggil Ryzal... org Tengghilan... sbnrnya agak lama kami decide mo tengok... sebab tunggu Adam... tp last2 dpt berita dia x tgk wayang... so kami proceed jerla... around 7pm mcm tu baru dia dtg... c Adam tulah... bawa dia punya kazen... Zul n Hisyam... Zul aka Shigi... hahaha!!! lawak2... Hisyam tu plak muka cute mcm budak2 bawah umur... tinggi pun macam budak sekolah rendah... suara pun cute jak... taw2... next year F4!!! OMG... never judge a book by its cover.. .hahaha!!! pastu kami mkn nasi ayam before heading tu Karamunsing n City Mall... semata2 mo berkaraoke.... ya ampun...Shigi berabis bah meng'rock' kan diri... hahaha!! tp song of the day aku rasa goes to Oli... yala, dia mmg pandai nyanyi pun... in fact, baru2 ni dia mng Talent Search UTP... syial!! lagu CURIGA yg plg best... terkesima aku dgr... oh, fyi, aku x nyanyi... tp adalah juga skit time dorang x perasan... hahaha!! Adam yg hantar pulang... tp lepas tu, aku temankan lagi Oli n Ryzal p CC... on9 jap n sambung lepak2 sampai pukul 2.30am... fyi skali lg, seminggu tu, lappy aku kn confiscated oleh mak aku... huhu...

seterusnya adalah cerita yang aku dah tgk ngan GBS... Madagascar... hah, yang ini tengok ngan Oli, Ryzal n Khai... pastu K-Box...walaupun aku x nyanyi... rugilah x dpt dgr c Oli nyanyi Curiga lg... kalah c Telor nyanyi... Telor jgn marah eks? hahaha... aku tawla ko cuma taw part... "mengapa... ada persimpangan..." tu... then berpisah ngan Khai... since kami 3 orang (ryzal stay rumah Oli) and Oli was rushing, nek teksi jer... hahaha!!! spt biasa, pastu p CC and sembang2....

the next day, sepatutnya aku and adik aku jalan... tp ntah pesal dia wat hal tanak jalan... kononnya rabu dia takleh kluar... apa cer? ceh! Oli plak nak rest sebab actually Khamis kami nak p Pulau Manukan... disebabkan dah ready, aku kluar jerla ngan Ryzal... antar dia balik... sampai CP, c ryzal ajak plak tgk wyg... erm.. tgk jerla... TWILIGHT... omg mmg best... di sini aku 'link'kan post Hazriq pasal cerita ni... click here... then dia balik, aku sambung main game... makan McD... n balik... pasal Pulau Manukan... nanti aku update... tp syg la... pic kureng sgt... tataw la pesal x berminat amik... even yg lain2 pun x amik gmbr sgt... ces...

last activity for 3rd sem (some more pics will be uploaded soon)

ok... lawatan ni da lama actually...
30/11/08 - 2/12/08...
tapi baru sekarang nak update...
c Oliver suruh cek blog Adam tadi... so alang2, baik aku update blog aku ni...
okay...
lawatan ni under Kelab Suksis... kalo ndak silaplah.. sebab dengar2 dapat budget dari HEP...
ok, bertolak dr Kangar pukul 9pm on 30th Nov... saja nak mencapap... petang tu sempat main Dota seround walaupun ndak sempat abis... time tu Anu'barak aku baru jak mo jadi kuat... n petang tu Mak Cik bawa jalan p tengok kuda... aku da agak x sempat naik tp cuci mata jerla... Ilya n Doy ikut juga...

singgah kat Gurun dl pukul 10pm lbh macam tu... jumpa plak ngan Najib... da taw actually dia keja kat PLUS... sebab Ilya sms ngan dia petang tu... tapi time turun dari bus aku tak bawa plak kamera... sorry Najib eks? n tq utk teh O ais tu k?
then truskan perjalanan ke RNR Sg Buloh x silap... kitorang bermalam jer dlm bus...
pagi, mandi kat RNR tu... n thanks God aku tak hilang barang... Manja r kesian... ilang wallet... ngan IC skali lesap... huhu... En. Sobri pastu gtaw r yg RNR tu bahaya... sebab mmg slalu berlaku kecurian... orang dah lali dah... takpe la Lokman... pasni jgn lalai lagi ok?
then trus p Jabatan Kimia... lawatan pertama...
malangnya, NO PHOTOS ARE ALLOWED!! tmpt yg aku bajet nak snap pic la ndak dapat... huhu...
lawatan kat MOSTI tu agak best... lagipun banyak istilah yang aku da pernah dengar... even alat2 yang dorang guna kat lab pun aku da pernah guna... yela.. aku ada blajar subjek ANALYTICAL CHEMISTRY... so x la blur sgt bila dia explain pasal equipment...




lawatan abis tengah hari and kami direct p UKM nak stay...


petang tu plak, kami p jalan2 di Putrajaya... aku sebenarnya dah bosan kat Putrajaya ni... huhu...
kami just jalan2, cuci mata, and cam-whoring skit...
then malam tu sambung p Times... yg laki jerla... yg pompuan p KLCC...
huhu...
main arcade games... boling plak ndak sempat kasi abis game... ces... tapi enjoyla...






balik UKM, SM Arshad lecture pasal attitude kami time lawatan td...
huhu... pedas juga r... tp trima dgn hati terbuka...
then buat hal masing2... ndak silap aku tidur pukul 3am...
esok awal2 pagi da siap dah pack semua barang... pas p JBTN FORENSIK under PDRM + Muzium PDRM, trus nak balik...
as usual, 2 2 tempat tu, photos are strictly prohibited... atas alasan keselamatan...
Jabatan Forensik is actually no much diff from MOSTI... cuma still kn rely on MOSTI bila nak dptkn akuan... yelah... MOSTI kn recognized worldwide... agak2 r...
then pas lawatan p muzium, kami trun beramai2 d Pudu.. yg nak balik trusla...
masing2 dlm fikiran.... CUTI!!!!!
hahaha!!!

Saturday, December 6, 2008

time-wasting on blogging about Kursus Asas Pertolongan Cemas

okay2....
lepas jer final aritu, lepas jer aktiviti GBS menawan Jitra...
kena attend aktiviti SUKSIS pulak dah...
from 22nd to 27th November 2008...
bertempat di Kem PLKN Bukit Besar, Kedah...
aktiviti - Kursus Asas Pertolongan Cemas...
kursus ni telah dikendalikan sepenuhnya oleh SMART...
Special Malaysia Disaster Assistance and Rescue Team... atau,
Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia....
SMART ni under Bahagian Keselamatan Negara...
maybe banyak yang selalu dengar akronim SMART... yela sebab SMART ni mmg selalu terlibat dengan operasi2 yg sukar untuk diselesaikan oleh pihak2 berkuasa lain... so bolehlah kita assume SMART ni sebagai salah 1 pasukan elit dalam negara...
so memang berbesar hatilah dapat belajar daripada Sarjan Raffe (kalo x salah ejaan lah..), Kpl Ardy, Kpl Henry, Kpl Kamal, Kpl Roslee and Kpl Donny...
kami diberi lecture as well as practical which turned out to be really great...
lecture in less than 1hour... hahaha!!! practical tu I dont care la kalo lama ke sekejap... tak kisah pun sebab hands on...

anyway, ni some random pics during kursus tu...
sorryla eks... malas nak wat entry panjang2.....

p/s - pics pun limited sebab bateri kamera aku low... lgpun gambar yang lain2 ada kat Firdaus...
t buka sem barula dapat semua...


from left - L, Iqbal, Kpl Henry, Pan, Aku, Zul Demam


preparing the vacuum stretcher during closing ceremony...

the girls were working out the paraguard? i dont know how to spell...

girls on rescuing demo action

boys on rescuing demo action


erm... dari kursus ni sebenarnya banyak ilmu yg aku dapat...
yg plaing penting... asas ETIKA dalam mencari dan menyelamat mangsa....
nampak macam remeh... tp dr pengalaman pegawai2 tu, terbukti sgt benda2 macam ni penting....
hopefully ak akan terus ingat apa yg dipelajari....

Sunday, November 30, 2008

huhu....
i know i have a lot of time...
but i intentionally hold the entry about our Kursus Asas Pertolongan Cemas, which was held from 22nd to 27th of Nov....
actually i'm waiting for our next activity...
fyi, we are leaving at 9pm today...
but i still haven't start packing yet....
hahaha....
okla... nanti2la aku update k?
until then,
~wave~

Friday, November 28, 2008

baru hari ni nak update.....

paper FLUID habis 20/11 yg lepas...
janji nak wat entry pasal trip lepas paper tu....
tp last2...
28/11 ni baru aku post... tu pun sebab bosan menunggu...

okay, alkisah bermulalah perjlnan 11 manusia yg kepala baru jer terasa ringan walaupun still ada sisa ke'tension'an melampau2 lg....
ke mana?
menuju ke destinasi yeay2x.... JITRA MALL!!


buat pe?
tengok wayang, boling, makan, nak men'jamban', etc....
so, all the boys yg sorang pun takde lesen naik kancil sewa... Ilya drive...
and all the girls naik Wira Makcik...
oops.... silap2... Hazriq ikut makcik n Ilya ikut kitorang...
memula jerla macam tu... tp since Ilya kekok sgt bawa manual, tukar r ngan Makcik..
then drive pny drive sampailah ke destinasi...
diringkaskan....
kitorang decide nak tgk Madagascar walaupun Hazriq nak sgt tgk HSM... tp nak wat cane kan?
sorry ek Zriq...
ak x kisah actually nak tgk pe sebab plan ak just nk main boling....
pas tgk movie, bowling...
mula2 ad yg xnak main... last2 semua main.... 2 game...
as usual, ak mmg x lepas 100... tension ak... dlu pun x lepas 100 jg...
tp this time, my middle finger tak teruk sangat sakit dia...
1st game, Zolla n Cepot power sial...
2nd game Hazriq n Zolla... Hazriq 5 strike consecutively tu... ke 4? x igt la... pakcik da tua...
girls? Ilya power....


then bajet nak men'jamban'.... tp dorang nak tutup at 6 o'clock plak...
so tpksa r pendamkan niat tu...
huhu....
pastu kitorang makan kat food court tu...
king of the day?
Hazriq n Cepot... siap boleh order 2nd meal tu.... Chicken Chop... yg kitorang paw jg last2...

then berarak nak balik ke Wang Ulu...
sambil berposing2... ala2 HSM main lompat2... but it came out really nice...
then terus berjalan2 menuju ke parking lot....


cerita belum sempurna...
then p Kuala Perlis... rupa2nya Ilya nak cari tandas... Zolla pun tumpang sekaki...
budak2 lain tunggu dlm kereta...
Makcik plak menggatal ngan Red... muahahaha!!!!
then pastu singgah kat mn ntah, ak pun tak taw... Sg Kepoh[lepas baca komen Makcik... ak nak betulkan.... nama tempat tu Sg. Kechor....thanks Makcik sebab gtaw]? ala2 mcm tula bunyi dia....
pe lagi?
amik gambar lagi... sambil bermain2...
n yg plg penting, mengganggu n menghalau couple2 sdg bermesra2an....
hahaha!!!!

pastu p seberang jalan kat taman plak...
sempat gak nak amik gmbr kat tgh jalan... dala kereta tgh nak lalu-lalang...
bahaya... PLEASE DON'T TRY THIS AT HOME k para pembaca?....
kat taman, sesi ANTM sambung lg....
flash sini flash sana....
owh.... mataku menunggu masa nak buta dek silau melampau....
muahahaha!!!!
then direct balik Wang Ulu....
some of the 'team' even sambung kluar p KFC at about 12am...
gigih sungguh!


aku plak terus pengsan lepas mandi and trim rambut.....
wah! penat tp best....
pengalaman bersama GBS mmg syok!!!
d kesempatan ini jg, aku ingin ucapkan ribuan TERIMA KASIH sbb tlh sudi mengajar aku mn2 yg ak xtaw....
n sbb sudi share mana2 yg aku kurang....
ilmu milik kita bersama ek kengkawan.....
n aku nak minta maaf kalo ada yg minta aku ajar, tp aku xleh nak ajar....
kalo aku ada bg info salah...
kalo aku ada memeningkan lg korang2 semua....
sorry eks...
sem depan kita pulun abis2an.....

yeay!!!!
GBS rocks!

Thursday, November 20, 2008

buang masa jap

ceh hazriq...
ak nak jg....
so ak wat la post ni smbl tunggu air panas...
nak wat DADAH jap (ni makcik aka maknen yg ajar)...
desperately need it...
hahaha!!
anyway...
for the 1st time in my life....
AKU X TAW LNGSG PE YG AKU BLAJAR...
nasib baekla yg chapter 1 - 3 tu pnh blajar...
so bolela skit...
tp chapt 4 ke atas... ntahla... ak dari td x lps2 lg...
pasni ak baca sekadar nk sedapkn ati jerla...
pastu buat semua tutor blk...
that's all yg ak leh wat skrg ni...
MASA KECEDERAAN ni...
mcm Hazriq ckp... pas paper FLUID kul 9 t...
nak p Jitra... ak nak maen bowling n melalak kat jamban...
apa2 pun....
air da masak...
masa utk menghabiskn sisa2 sem 3..... dgn x bsmgt la of course kn?
wakakakaka!!!!!!

Wednesday, November 19, 2008

current song - Oh Holy Night by Mariah Carey

what am i doing now?
shouldnt i be revising?
my last paper is tomorrow...
which is less than 24 hrs...
23 hrs n 44 min left to be exact....
but i'm asking again....
what am i doing now?
yeay.. you got me right....
Friendster... Facebook...
listening and watching clips...
DBSK, SuJu, WG, SNSD, FT Island <---- Hazriq newly introduced me yesterday....
Celine Dion, David Archuleta, Mariah Carey, Kelly Clarkson...
omg... I'm so into oldies... not really oldies though....
anyway... 11am sharp i'd be starting to revise...
oh Mr Fluid Mechanics~

Tuesday, November 18, 2008

a promise i made to myself....

huhu...
now it's time for the IF ONLY I... again...
I've gone through 2 hellish days...
Thermodynamics and Analytical Chemistry...
OMG... it was not that hard actually... it's just that I didnt redo them
I mean the tutorials, assignment, quizzes and tests...
ignorance is bliss huh?
not for me....
-puke-
whatever it is... this coming Thursday will be the last day of my final....
Fluid Mechanics...
but I've been experiencing early lost here...
so down and moody now~
owh..... what is happening to me.... ?
somebody please wake me up...
but dont bother anyway...
i'll soon wake up when i get my result....
today... i made a promise to myself......
Im going to redeem this sem the following sem...
SUCCESS FROM FAILURE...
yeah!!! that's the spirit my dear....

Friday, November 14, 2008

what an attitude.. *@#!$% !!!

hmph!
just got off from my bed...
can you believe it??
I have my Thermo paper tomorrow and there's still a lot to do....
but what am I doing?
is it because that I've already give up that i really don't care? or because I am a super genius which I am not?
whatever it is... frankly speaking... I've lost my spirit to face with the remaining 3 papers...
and I wouldnt be surprise if I get a really disappointing result.....

anyway, I went to the Bilik Study yesterday...
at around 9pm...
and as usual, we lack of chairs.... but everyone of us get our own chair....
at about 1 o'clock from my view was a bunch of junior... i guess...
or maybe they are the 2nd year student... but from diploma since their faces are so new to me...
well... it's not really bothering when they were projecting some really 'synchronized and harmonic' voices since we did better than them...
but it was their attitude that caught my attention...
okok... it was not theirs... it was him alone....
let me give you this situation....
you went to the Bilik Study... you search with sweat for your own chair... and you place your thing on the chair... now you went outside for a moment...
then he came to his group... the other went to search for their own chair...
but realizing there was no owner using the chair... he simply took it....
and guess what?
he simply took the plastic bag which I dont know what was inside it... he threw it like it was a rubbish with the most fucking lame imbecile degraded infamous moron expression on his face...
I was like.....
i dont know.... but the feeling got so worst that I did lose my focus on my revision...
then I went out to my room... sumpah seranah jap...
when I came back... the plastic bag has gone...

hehe... you dont really have to read all this....
maybe you might see this as crap...
but I really take this seriously....
so... if you find this offending... just ignore this post okay???????????????
and let our next generation do the same... so that we will really have a courtesy comunity here in Malaysia.... yeay!!!!

oh by the way... Pullah... takziah atas 'girlfriend' ko k? kalo sa kan.... nda sanggup dah mo 'kapel' ma dia tu... eurgh!!!!
nda bah... joking...
lol!!!

Friday, November 7, 2008

~untitled~

wah!!!
it's been a while since the last entry...
there's nothing much I can do since I'm having my final....
and I don't know what to blog...
well maybe because I barely meet with people I know...
paling2 pun geng2 bilik study...
tu jerla... yang lain tu, kalo jumpa kat Library... jumpala... kalo tak, no difference...
anyway, I've done my 1st and 2nd papers which were the Engineering Entrepreneurship and Engineering Mathemathics 3...
comment?
both were quite easy... it's just a matter of knowing how to do it the right way~
which indirectly implies that it's not really quite easy....
oh... you know what I mean...
but I've prepared for the worst...
yela... I know how hard I've been revising...
and I know what is sufficient for that Mr. Little-Effort....
I couldn't ask for more.... but please don't give me B- and below....

anyway, pagi ni sepatutnya ada klinik Analytical Chemistry by Dr. Z...
but kind of missed it...
due at 10am...
woke up at 7am... continue for another 5 hours....
hahahaha!!!
I went to bed at 6am the night before...
my junior came before that... he wanted to kill some time...
I thought that he'll bring along his laptop so that we can 1 or 2 round of Dota...
but he didnt... so I only have some chit-chat season with him...
but sorry to say, I really didnt pay much attention to him....
because my friend and my roomate were at there at the same time....
so i'm giving more attention to them...
sorry Bro.... come next time and I'll entertain you....

something caught my attention today...
Hazriq, you know what I mean...
though I don't have the full story... but from what I've read in you blog... it seems quite... i don't know...
it's not me to say it....
but from your words.... and from the hint you gave, I think I know the person...
but let's leave it at that...
if you don't want to talk about it, then it's okay...
but I'm open for opinion... very lousy opinion...
hahaha....

erm... just for an additional information... I'm planning to spend my Friday with anything but books....
but I'll be back in action SOON~

Monday, October 27, 2008

return

got a morning call from Izzat....
it's regarding our plan to Dyla's house....
unfortunately, I think I can't make it...
I didn't expected that she'd be doing some kenduri today... so I've made a promise with someone I know to settle some things up...
so Dyla... di sini saya ingin meminta maaf kerana x dpt hadir walaupun ko da jemput aku 1st hand... jangan marah k? ala... kalau ko marah pun aku jual jerla kau.... bole? hehehe....
hmm... today should be the day I start my revision... at least for Maths....
after 1 horrible week... i've spent 2 days without books... it was just me, lappy, Dota, and my bed... that's all...
but the purpose I came here is to learn...
to prepare myself with the future...
so 2 days are just more than enough... let's return to the real business here...
lalalalala~

Sunday, October 26, 2008

wajib baca sampi habis... Pullah...

huhu...
sekarang ni baru ada masa untuk mengupdatekan blog.....
Pulah... sori k? ak janji aritu sabtu ak update....
tp sabtu tu jadi ari ak bls dendam plak...
bls dendam 4 what? sebab x tidur 2 harila!!
amik ko tido 10 jam.... hahaha~

anyway, meh ak wat liputan pasal ari2 siyal ak...
erm... ISNIN... seperti biasala... x tido 1 hari....
wah2x... sebab nak siapkan assignment PES... proposal... PES = Process Engineering Skills... walaupun subject ni best... tp x seswai langusng kn buat sem ni... sebab byk yg kami blum bljr lg... lgpn kami ni kiranya macam guinea pig la....anyway, ni aku frust gila2 frust punya... yg susah payah siapkan proposal tu... mcm aku sorang jer.... yela... yg memang buat part sendiri tu thanks la aku ucapkan sebab bkerjasama.... tp yg liat sikit? mmg F**K la jawab dia~

then SELASA... disebabkn x tidur... ko faham2 jerla macam mn keadaan aku kan? dengan mata yang 'comel'.. n mood yang 'baik'... mmg susahla aku mo keep up with my day... walaupun actually pagi tu kami ada jamuan raya PPK BIOPROSES... guess what... kali pertama ak pakai Baju Melayu lepas kluar dari SMSL dlu... rindu betul dlu2 kan? pakai kaler putih... sampin... songkok... x pakai kn denda... hahaha!!!anyway, tengah hari lepas jamuan tu ada lab test... luckily semua taw jawab despite tak baca apa2 pun... nasib la i did my lab with sense... taula jawab... tapi by that time mmg mata ni berat dah... serious... last2 kluar jap p cuci muka... oya... petang tu plak ada presentation Engineering Entrepreneurship... before that... siapkan dlu proposal PES... yela..sebab orang lain buat kerja sambil lewa... siap pun sambil lewa la... tgh2 busy siapkan tu, sorang minah ni bgtaw group yg present rabu kn antar b4 12... aku pun apa lagi.... WTF la... time tu, terkeluar ayat ni... "mmg kimakla mcm ni... sial betul! aku x kisah pasal grupmate ak.. tp sapa2 yg buat markah utk subjek ni kurang... mmg ak sumpah abis2an la!!! FUCK!!!" and guess what... group member ak yg tak buat keja ada di depan... maybe dia trasa... trus cakap "jgn la mcm tu... sorryla randy" ... ambil ko.... bygkn la... time aku kalut mo siapkn tu, dia bole buat bodoh.... siap gelak2 lagi.... thanks God siap.. lalu berlari2 ke kedai seberang mau print... bole ja print dkt blk Master...tp since dia mau juga ada kaler.... tpksala... dalah berhujan... ilang pula RM10 aku... dia nda plak kluar duit.... cis! pastu p kelas Entrepreneurship... nasib baik ada kawan aku c Farizah... bole tumpang kreta~ then dlm kelas kami present lbh kurang pukul 5.30pm.... time tu mmg kalo ak nda tahan, mmg jatuh pengsan dahla... pastu nek bus...on the way jln p umah tu, ada org tegur.. ok x? bah macam mn juga...? jalan mcm ketam... pening... coordination lari..

guess what, walaupun PES tu da antar and luckily markah was not deducted... i still cant have a quality time to relax... why? RABU = lab test Thermo + Fluid, presentation PES, presentation post lab Thermo + Fluid.... best kan hidup ak??? tpksa la struggle x tido lagi buat slide... baca sikit info utk presentation... lab aku x sentuh langsung!!!!then ari rabu pun menjelmala... dlm bus bajet mo baca lab module...tp tidur plak... agakla nda tidur kan?mcm mn jg... then sampai2 jak p sarapan jap..tapaw jak... then trus p test... luckily utk 2 2 lab test, 1 soalan jak sa x dpt jawap... puas ati jugala... then rush to prepare for presentation Thermo + Fluid... punyala macam mau mati ketakutan tunggu... last2 nda sempat... then tpksa postpone p khamis... wth???sepa suruh nda buat time limit for d presentation per group... time ni mmg byk yg emosi... tmsk ak... bkn pasal presentation jak...tp sbb mmg bz melampau2 bz bah that week.... then PES... sama juga masalah..no time limit.. so fhm2 jak la kesan dia kan? group ak present pukul 6... nmpk sgt dlm presentation tu mcm aku sorang jak yg taw.... even panel pun kluarkan kenyataan laser... "semua nmpk blur kecuali randy" mcm mn juga? part sendiri pun x bole jawab... tpksa la ak y tlg jawab.... ak bkn taw pun...tp try jakla kan? apa salah try? ni terlalu mengharapkan orang... tp at least ada jg yg try...tu pun sorang.. Wen Jia nama dia... anyway, bangga jugala bila most of the industrial question ak dpt jawab.... huhu... abaikan...habis pukul 6.30pm, then rush for the bus... luckily ada lagi... sepatutnya khamis da bole enjoy...tp sebab ada presentation yg postponed tu... tpksala sabar2......

KHAMIS - just present... this time, 10minutes for both Thermo + Fluid... maybe dorang dah bljr dari kesilapan sebelum ni.... spttnya kami present as the 3rd group... tp ada sorang minah sakit... demam.. group PES ak.. so tpksala kmai tolerate...we came as the 4th group... everything went smooth... then happy!!!! but no!! Business Plan Entrepreneurship x abis lagi...tp part aku dah abisla....tp before that.... Dota dlu... men sama senior sorang... Akhmam... hehe... oya.. jumaat ada post lab presentation utk subject ANALYTICAL CHEMISTRY plak.... best kan?kan?kan?kan?kan?????????KAN?????????????? mlm tu ingatkan semua da bole siap Entrepreneurship... tp ak slah.. huhu... it's ok... esok masih ada.....

JUMAAT- escape klas pagi...
hahahahha!!! then trus tunggu masa present.... yg lawaknya... Dr. Z xperasan pun kami x dtg...or dia saja ja buat xtaw.... dah give up ngan kami~ then present.... argh!!! ni pun sma juga.... time mangement juga problem dia... lecturer student semua sama jak.... tp overall presentation tu tak nmpk sgt la kn tembak...walaupun ada group yg kn kaw2....group aku paling last present.... pasal HPLC- High Performance Liquid Chromatography... Pn. Alina did attack..tp dpt jawabla...huhu.... then balik..rushing lagi... then siapkan BUSINESS PLAN... nasibla yg ini majority grup member bermati2an mcm aku juga... cuma.... bila dah bermati2an tu... nmpk sgt dorang wat sambil lewa... sempat jer nak buat betul2..tp ntahla... ak pun heran.... bila aku print tu, aku perasan byk silap...tp ak diam2 jak...walaupun aku sakit ati... maybe grade ak dpt B n belowla... huhu....lagi 1, x sempat antar..ujan... then ak menebalkan muka tanya lecturer tu.... nasib baik dia benar antar ari selasa.... huhu...

so itu jakla... mcm mn? berminat ganti tmpt ak???

Sunday, October 19, 2008

luahan lagi.... ~sigh~

busy lagi dan lagi dan lagi...
anyway, last week was a hectic one for me...
academically no... but more into functions....
AGM PPK BIOPROSES...
pembubaran MT dan pencalonan baru...
guess what? me as exco akademik? are they out of their mind??
i really want to get rid of myself from commitment... tired of it...
but after some time of muhasabah diri, i'm going to take up the post...
but the situation will be different if someone really asking me if i want to stay or quit...

on to my assignment...
oopss... it should be OUR assignment...
i dont care if you have your own life... i do too...
but why cant you utamakan mana yang penting??
your girlfriend is not going to be your future wife...
you're still considered young and you'll find better choice later...
and being a gamer is no wrong... but must it be 24 hours non-stop??
your future will depend on your academic...
so why choose girlfriend or online game instead of academic?
i know that it means very little to you... but i'm not going to take it for granted...
and since it is a teamwork, why dont you at least give your cooperation??

tapikan... se'tension2' aku pun... aku rasa sem ni aku jadi tetap dengan pendirian aku sikit...
bila aku cakap aku takkan tolong orang buat tanggungjawab dorang, aku memang tak buat....
unless aku rasa dia memang betul2 tak boleh sebab ada hal yang memang tak boleh dielakkan...
so kiranya aku bangga jugalah dengan ketetapan aku...
yela, before this kan aku asyik2 tlong orang... sampaikan diri sendiri yang merana...
kalo grade aku lg tinggi takpe, ni ada yang lagi tinggi dari aku...
to make it worst, boleh plak dia nak poyo ngan aku pasal grade tu...
kalo lah aku jadi jahat and directly tanya dia depan public mcm ni ....
"tapi part mana ko wat assignment tu?sebab aku rasa ko x wat apa2 pun... cuma rasa kesian jer yg buat aku x report kat lecturer... yelah, ko tu dapat grade tinggi dari aku pun bukan boleh kalahkan aku kan???"... pe yg akan terjadi? i know it sounds arrogant, selfish and whatsoever... tapi kalo memang dah panas... semua tu dah tak fikir dah... lantak p la!

banyak lagi luahan hati ni...
tapi terpaksa stop sebab byk keja lagi...
as a record...
this week i have 5 presentation...
yeah!!! i'm so 'HAPPY'!!!!!
wish me luck!!

Tuesday, October 14, 2008

i posted this 10 minutes before my analytical chemistry lab session

let's do some listing...
1. PES project... my part will be the PFD and P&ID... but I have prepared myself for the worst... not under-estimating my group members... but... nevermind, you have to be in my shoe to feel what i feel...

2. BUSINESS PLAN... what the hell? I mean with less than 4 months of learning the I-Don't-Like-and-I-Don't-Undestand-Limited theory of business... how will we catch up with that? true I never escape once... but that doesn't make any differences... to make it worst, as far as I could remember, we have only been explained roughly how to make the BP done... totally diferent from the previous proposal of EnglishUniversity subject...

3. I@UniMAP... simple project for student like us... yeah... no comment on this really... but I know how torturing it will be... croosed my fingers...

4. ANALYTICAL CHEMISTRY TEST... hahahahahhahhahahahhahahhahahahhahahahhahhahahahahhahahahhaa....

5 FINAL PREPARATION... can someone get me a sharp razor please?


anway, DATUKship to non-Malaysian INDIAN? hahahaa.... sooner or later, the DATUKs in Malaysia will no longer be Malaysians... trust me... of course... if promoting any states in Malaysia can be considerate to be honoured with the title DATUK, then there would be many foreigners eligible for that.... they've done many wonderful things to promote states in Malaysia, directly or indirectly.... got the point?

Monday, October 13, 2008

yeah!!

huhu...
final examination is just around the corner...
but i yet to start any revision...
how could i?
with mini projects on going.... it seems that i have to postpone my intention to revise...
not a very good excuse but that's the best so far...
argh!!!!
it's going to be tougher and much tougher for me...
less than 1 month!
OMG....
i'm speechless....


p/s- updating will be less frequent than usual due to my packed time....

Monday, September 22, 2008

wake up with blood shot eyes~

blood shot eyes for 2 days in a row...
wow!! going to go for a record-breaking session...
my record was 1 week blood shot eyes during my 1st sem...
everyday is a dramathon and moviethon...
but this sem i'll change the term to assignmenthon, lab reporthon, projecthon...
anyway... my life is not complete without fussing over something for 1 day...
so here it is...
we claimed our place as the most peaceful country for a multi racial country...
but the world must have been rolling on the floor laughing to death when they know the truth...
what is the truth?
why don't you tell me...
pardon me...
but that's just it...
i know some will refute but learn to accept the painful truth...
we are not as good as we claimed... shame on us!!!!

*(but living in Malaysia is the best afterall... HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG, HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI, BAIK LAGI NEGERI SENDIRI)

Wednesday, September 17, 2008

not in the mood... Thermo?...pasrah...

tomorrow will be Thermo 2nd test... err.. 3rd?
yes... 3rd... including the mid-term...
but yet to start revising...
not in the mood...
dont know why...
feel so tired and feel like sleeping all the time...
or at least DOTA...
and damn politics again!!!
Pak Lah dares Anwar... which is bad...
and Anwar did not keep his words... which is bad...
Pak Lah don't be so sure with your assumption...
Anwar don't be too mysterious...
Pak Lah, you'll died of a heart attack when Anwar suddenly comes with the list of MPs supporting him... more than enough to form a new govt. ...
Anwar you'll died of frustration only to know that we have lost faith in you since you keep lying to us...
this politics scene has now become an infamous stage for dirty actors and actress of politicians...
funny... they are educated...
but the proved us wrong...
they supposed to be mature...
but they proved us wrong... my brother is better!!
when will this stop??
or is it to wait for the campur tangan from His Majesty??
but even by that time, I don't know whether this two will prove their loyalty or not...
what can I say,
It's always personal business 1st!!!!

Sunday, September 14, 2008

we have many high-rated assassins here in MALAYSIA!!!

Politics in Malaysia = Silent Killer?
or should it be POLITICIANS in Malaysia = HIGH-RATED SUPER ASSASSIN?
I don't know exactly what's their intention to mess themselves with politics...
but as far as I concern, they should put Malaysia and the 'rakyat' at the 1st place...
wakil rakyat la katakan... pemimpin negara la katakan...
tapi yang confius nya... why are there SOME politicians yang suka sangat merepek?
kalau merepek macam tin kosong, it's annoyingly okay...
but to use Malaysian sensitivities... that's so infamous!!!!
no matter what side are you at... Govt. or Oppo. , both are just the same....
the fact that using these sensitivities as their modal for campaign is so low!!!
not to mention their racism-applied way of leading their parties...
with those attitudes, I seriously think that they don't qualified or even have the right to be politicians!!!
they are not building up and sustaining the community as well as the country...
but they are killing them!!!!
they always said that we need unity to keep our country firmly in our hands...
ironically what they did will only causes anger in different races...
tak bagi Azan berkumandang? Utilizing English words or Chinese characters to replace the Jawi?
hello!!! that's so wrong!!!
Perlembagaan dah memperuntukkan kebebasan beragama... Azan is not something that will kill those who are not in the same faith with the Muslim... I know because up until today, I'm still alive... so why bother? let them be...
about the Jawi, why must it be converted into English or Chinese characters? if the reason is because most people nowadays don't understand the Jawi, then I say it's nonsense!!!
English is acceptable because majority Malaysia understand them... but Chinese characters?? NO!! even some of the chinese are not familiar with the characters... so it is just the same, isn't it?
well... those are just some examples of how fool and peace-killer can politicians be....
more yet to write but I'll save that up...
and I'm not mentioning any names here....
so any speculations is on your own...

Saturday, September 13, 2008

masyarakat subsidi??

today,
I've been refreshed by ASP Azmi's speech... I wanted to make an entry about this some time ago but I didn't...
it's about the term 'MASYARAKAT SUBSIDI'...
during the debate between Dato' Seri Anwar Ibrahim(AI) and Dato' Ahmad Shabery Cheek(AS),
AI once quoted that the word 'SUBSIDI' is very low... but I personally feel that technically, the term 'subsidi', 'bantuan', 'insentif' etc are no difference in execution...
so when I referred to the term Tuan Azmi used just now, MASYARAKAT SUBSIDI, with no doubt I picturized how low our community is... ouch!! but yes, that's the fact...

currently, the custom has been offering RM10k to any informant, that will enable them to track and catch the culprits behind firecrackers smuggling... wow! RM10k??? are you kidding me? is that really neccesary? if I'm not mistaken, it has been declared that firecrackers (most types) are illegal... so it should be our responsibilities to cooperate with the authorities to solve this problem... why must the authorities be so desperate that they have to offer RM10k for information??? bear this in mind... RESPONSIBILITIES OVER SELF-PRESSURE!!

Tuan Azmi told that to get a member of RAKANCOP is not a piece of cake... FAQ-what will I get if i join RAKANCOP... there you go... indirectly, you are implying that you'll join if you are offered with something but for sure you'll be reluctant when there nothing that they can provide... but let me re-tell what Tuan Azmi's opinion about this... will it be wrong for us to contribute to our community? will it be the PDRM's fault if crimes occur in our place? will it be the PDRM's fault when the suspect is unable to get caught? before anything else, I'll answer NO! policemen are human too... they have their limits... without cooperation from us, there's nothing much they can do... but when we are targetting for some incentives rather than helping them sincerely, there will be more and more crimes in Malaysia....

is it a must to have prizes before we Malaysians are willingly to help? luckily NOT ALL of us are of the same 'gene'... I don't know what will happen next if the later is proven wrong... but what's the point? majority kills the minority... and that leads us to the term MASYARAKAT SUBSIDI!

Monday, September 8, 2008

sedikit sinar berpuasa di UniMAP...

when i post the entry before..
I did stated that I'll not willingly join them to have a berbuka session because I'm so annoyed...
but guess what?
I proved myself wrong when I did join them today...
but of course this is a group of open-minded peers of mine...
I did not feel like stranger with them and they know very well about what to talk so that the suasana is not that janggal... considering I'm not a Muslim... which is very good...
so maybe I should take back some of my words...
after all, humans are different in every way and they just happened to be the different one....
lucky me...
so we had pizza...



my order?
Chicken Supreme personal size + cheese baked rice = RM22 (+ govt tax)...


mahalnya!!!! but it's okay sebab I'm using the RM50... my part of the RM3600 prize money awarded from UniMAP for our achievement to become the champion of the Kawad Kemerdekaan...
so here's the crew...
the BOYS - me + Hazriq + Najib + Safwan + Redzuan



the GIRLS - Ilya + Hidayah B + Hidayah O + Munirah + Hanim + 'Adilah + Adila + Idrin + Amirah




tapi sayang sekali sebab ada yang tak dapat datang... Wang Ulu hujan lebat... huhu... it's okay... we still have time kan??





so bila nak buka sama2 lagi??
-wink-

Sunday, September 7, 2008

perbezaan ketara PUASA di UniMAP and SMSL + KK

huhu....
memang betul...
aku memang rindu suasana Ramadhan di KK... and my 2nd hometown, WP Labuan...
walaupun Ramadhan actually tidak membawa maksud yang signifikan dalam hidup aku... (fyi, i'm not a Muslim)
tapi aku tetap rindukan suasana itu...
tidak keterlaluan jika aku nyatakan aku cukup menyampah dengan suasana SEMASA musim berpuasa di sini...
don't get me wrong... this is not an agenda of racism... I have my own reason....

TAPI SEBELUM ITU, INI CUMALAH PENDAPAT AKU SEMATA-MATA...TIADA LANGSUNG UNSUR PROVOKASI... CUMA MAHU MELUAHKAN PERASAAN...

okay, semua dah sedia maklum yang aku ni bukan Muslim... and I go to Church for the Sunday mass... so, kenapa jadi isu sama ada aku ni berpuasa atau tidak? you might say that they were just asking... ok fine... but everything has it's limit ok... what do you feel when you are telling them the truth, but they don't believe you? yet, they keep asking you whether you are fasting or not? tell them a lie saying you are not fasting? why would i do that?? to shut their mouth up?? what the fuck I say!!! and people here have one thing in common... dorang ni suka sangat nak guna alasan yang bunyi macam ni... "Ala... ko tak puasa bolehlah... aku puasa...." i was like.... what the hell are you talking about?? benda tu tak jadi masalah okay?? kalau aku cakap yang aku even sahur pun tak makan, apatah lagi breakfast and lunch, semata-mata sebab nak bertolak ansur dengan housemates, will you ever believe? TO THE HELL WITH NO!! but i still can do the same thing, which you claimed you cannot do because you're fasting! hello.... what's the difference? let me tell you.. the differences are mainly because you're doing it for religious factor and you have to NIAT... but for me, i did it because i wanted to and i don't have to niat... but technically, it's just the same.... we don't take any food or drink until Maghrib.... kan? lagi 1.. puasa tu kan 1 kewajipan... bila ko cakap macam tu, indirectly aku rasa macam ko tak ikhlas laksanakan tanggungjawab ko tu... aku tau ayat aku ni mesti akan dipertikaikan... tapi ini apa yang aku rasa okay... ko tak boleh nak senang-senang ubah fikiran aku ikut fikiran ko yang sempit lagi kolot tu!!!

ada 1 insiden,
aku p bazar nak beli makanan... then adalah suara sumbang cakap macam ni... "eh randy, hang tak puasa!!mana boleh makan!!" what was that??? selama aku hidup ni, tak pernah aku dengar orang yang tak puasa tak boleh makan, lebih-lebih lagi bila orang tu Non-Muslim... ko tu siapa nak tentukan aku boleh makan ke tak?? Tuhan?? aku dah fed up lah... apatah lagi dengan orang yang terdekat dengan aku... dia saksi aku tak makan and tak minum sepanjang hari... but bila ada orang tanya and aku jawab aku memang tak makan, dia boleh cakap aku tipu... makan and minum kat rumah... kalau lepas tu dia cakap dia melawak and perbetulkan ayat dia, aku tak kisah... ini... bukanlah maksud aku nak megah-megahkan diri aku ni, konon-kononnya aku ni pun tak puasalah... but I deserve the penghormatan... apa yang orang tu buat is like menjatuhkan maruah aku!! ask me have i ever did that to him?? no... sebab aku jaga hati dia... tapi lepas ni sorrylah...

so guys, janganlah ajak aku sahur or buka puasa sama-sama k? bukan aku tak nak... bukan juga aku ni sombong... tapi sebab aku memang tak tahan ngan sikap kolot korang... lebih baik orang yang TAK PUASA AND TAK BOLEH MAKAN SEBAB TAK PUASA ni makan sendirian... I've got no problem with that at all!!!

apa kaitan ngan tajuk entry ni? well, kat KK and WP Labuan, tiada benda2 ni semua.... sama ada kita yang Non-Muslim ni puasa atau tidak,itu tidak menjadi 1 isu... dorang faham... tanya sekali and that's it... tiada rebuttal session lagi... everybody is treated the same way... tiada ayat-ayat prejudis... tiada yang guna alasan puasa bila nak buat kerja... memang 360 degree beza lah... so that's why i miss suasana Ramadhan di KK and WP Labuan...





Thursday, September 4, 2008

headbang!!!

what is happening to me??????
this sem is really disastrous...
with on going assignment and projects...
i just can't kep the pace...
i barely able to breath...
help me!!!!!!!!!!!
will i get to maintain my cgpa????
damn!!!
it's so frustrating!!!!!!!!!!

Monday, September 1, 2008

congratulations SUKSIS

haha...
finally... a hard one week training of marching paid off...
we went off for the Kawad Kemerdekaan with hope and confidence...
every each of us gave our best comitment towards the team to ensure that not even a single point goes to Mr. Penalty...
it's true what Sergent Fuzi told us...
COOPERATION...
that's the key word...







anyway, congratulations to SUKSIS for becoming the champion for Kawad Kemerdekaan this year under its category...






at least this will shut SOME OF THOSE PALAPES mouths up...
notice that I did emphasized on the phrase SOME OF THOSE... so I don't mean the overall members okay...
please don't get offended... but if you do, who cares!!!
this is what i feel... the story of my life and you read if you want... the core is I know my rights...
by the way, I'd like to take this oppurtunity to congratulate the UniMAP staffs for being the CHAMPION under its category...


and also the PALAPES for being the 2nd runner up...